O nietolerancji laktozy mówimy, gdy po spożyciu produktów mlecznych zawierających laktozę pojawiają się dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego.

/Laktoza jest to cukier złożony z dwóch jednocukrów: glukozy i galaktozy i w takiej postaci po procesie trawienia ostatecznie zostaje wchłonięty przez organizm./

Przyczyną nietolerancji laktozy może być niedobór laktazy, czyli całkowity brak w błonie śluzowej jelita cienkiego aktywności  enzymu laktazy/ uwarunkowane genetycznie/ lub hipolaktazja, która wynika ze zmniejszonej aktywności laktazy i może być albo uwarunkowana genetycznie, albo spowodowana uszkodzeniem powierzchni błony śluzowej jelita (przyczyna wtórna). Hpolaktazja występuje zarówno u dzieci oraz młodzieży, jak i u osób dorosłych. Całkowity brak aktywności laktazy uwarunkowany genetycznie występuje bardzo rzadko, hipolaktazja jest natomiast zaburzeniem występującym dosyć często.

Czytaj więcej: Dieta  przy nietolerancji laktozy/hipolaktazji

 

U osób zdrowych gluten jest prawidłowo trawiony i nie działa szkodliwie na komórki błony śluzowej jelita . Dieta bezglutenowa powinna być stosowana tylko w przypadku celiakii oraz alergii i w przypadkach nieudowodnionej badaniami celiakii czy alergii, kiedy dziecko wyraźnie źle reaguje na gluten .

Rezygnacja z glutenu bez wskazań medycznych może być szkodliwa i prowadzić do niedoborów ważnych składników odżywczych. Wśród składników, których brakuje u osób na diecie bezglutenowej najczęściej wymienia się błonnik, żelazo i witaminy z grupy B.

Czytaj więcej: Dieta bezglutenowa

                                  

Gdy przyroda budzi się do życia, zaczynamy odczuwać przesilenie wiosenne i związane z rym dolegliwości. Brak słońca, chłodne i zimowe dni sprzyjają przeziębieniom, przemęczeniu  i złemu samopoczuciu. Brak optymizmu, zwiększony stres osłabia nasz organizm. Mało urozmaicony zimowy sposób odżywiania, ubogi w witaminy i mikroelementy znacznie zmniejsza odporność organizmu na infekcje. Odpowiednia dieta bogata w składniki odżywcze i aktywne substancje przeciwwirusowe  i przeciwbakteryjne znacznie zwiększy naszą odporność, pomoże utrzymać dobry stan zdrowia, powstrzyma czyhające na nas choroby  i wprowadzi w dobry wiosenny nastrój.

Czytaj więcej: Odżywianie na wiosnę

Fenyloketonuria jest chorobą metaboliczną, która polega na braku enzymu katalizującego przemianę jednego z aminokwasów (dostarczanego z pożywieniem) - fenyloalaniny w inny aminokwas - tyrozynę.

 Fenyloalanina jest składnikiem większości białek roślinnych i zwierzęcych, uczestniczy w biosyntezie adrenaliny, melaniny, tyroksyny. Ma podłoże genetyczne.

Czytaj więcej: Dieta w fenyloketonurii

                                                                      

Bez wody nic nie przetrwa: ani człowiek, ani zwierzę, ani rośliny. Potrzebujemy jej aby żyć  i normalnie funkcjonować, bez wody nie ma życia. Człowiek bez pożywienia jest w stanie przeżyć około 70 dni, natomiast bez wody najwyżej siedem. Nic nie jest w stanie jej zastąpić.

Najważniejszy składnik organizmu, niezbędny do życia. Ponad 80% społeczeństwa pije zbyt mało wody, co odbija się bezpośrednio na zdrowiu.

Czytaj więcej: Woda życiodajny płyn